Orkestmuziek zaal

Uitgelicht Concerten

Mariss Jansons chef-dirigent bij het KCO

Op dinsdag 22 april maakte het Koninklijk Concertgebouworkest bekend dat Mariss Jansons afscheid neemt als chef-dirigent van het orkest.  Jansons zal zijn functie na afloop van seizoen 2014/2015 zal neerleggen.

 

In Amsterdam zwaait de Letse dirigent sinds 2004 zeer succesvol de scepter bij het Concertgebouworkest over de hele breedte van het repertoire. Jansons heeft het orkest altijd weten te inspireren en tot grote prestaties gebracht. Door zijn kunde, inzet en betrokkenheid is hij zeer geliefd bij zowel musici als publiek.

 

In dit thema een dwarsdoorsnede van Mariss Jansons als chef bij het KCO.

 


Beluister

Het Zondagmiddagconcert: cellist Truls Mørk en Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Maris Janssons

Dit concert is nog 4 dagen te beluisteren in het

In een heus Bruckner-festival dirigeert Mariss Jansons in maart en april 2014 telkens een klassiek soloconcert naast een symfonie van Anton Bruckner. Grote muziek van grote toondichters.In dit concert koppelt Jansons het Eerste Celloconcert van Joseph Haydn aan de Vierde Symfonie van Anton Bruckner.

Haydn en Bruckner vormen op veel vlakken elkaars tegenpolen: Haydn was een natuurtalent, Bruckner een laatbloeier; Haydn was een zelfverzekerde professional die voor bruiloften en partijen even makkelijk muziek schreef als in opdracht van grote vorsten, terwijl Bruckner een moeizame, vaak onzekere zwoeger was. Dat beide heren topmuziek produceerden wordt onderstreept in Haydns energiek-zonnige Celloconcert, met als solist de Noorse topcellist Truls Mørk, en in Bruckners evenwichtigste symfonie, de Romantische Vierde Symfonie.

Concert informatie

  1. Haydn, Joseph: Concert voor cello en orkest nr.1, Hob.VIIb, nr.1 in C gr.t. - compleet
  2. Casals, Pablo: Het lied van de vogels
  3. Bruckner, Anton: Symfonie nr.4 in Es gr.t., 1880, "Romantische" - compleet

Eerder uitgelicht