Orkestmuziek zaal

Uitgelicht Concerten

Portret: Dirigent Vasily Petrenko

Vrijdag van Vredenburg
Op Goede Vrijdag dirigeert Vasily Petrenko Antonín Dvořáks Stabat Mater in de Vrijdag van Vredenburg. Hij leidt vanuit Vredenburg Leidsche Rijn het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en diverse solisten door dit prachtige maar beladen werk. Een mooie aanleiding voor het Radio 4 Concerthuis om de spotlights op de Russische dirigent te richten.


Vasily Petrenko
Petrenko wordt in 1976 in het Russische Sint Petersburg geboren. Momenteel is hij chef-dirigent van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en tevens chef van het Oslo Philharmonic Orchestra. Daarnaast is hij een veelgevraagd dirigent bij vrijwel alle beroemde orkesten ter wereld.
Met zijn opnamen van de symfonieën van Sergej Rachmaninov en Dmitri Sjostkovitsj heeft hij zijn naam definitief gevestigd.

 

In dit portret veel van zijn specialiteit: Russische muziek. Natuurlijk is het Goede Vrijdag concert na het weekend ook integraal terug te luisteren in dit concertthema.

Beluister

Vrijdag van Vredenburg: Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vasily Petrenko en het Groot Omroepkoor o.l.v. Gijs Leenaars

Dit concert is nog 83 dagen te beluisteren in het

Met een Russisch drieluik presenteren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor muziek van drie zeer verschillende Russische componisten.
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Sergej Tanejev zijn tijdgenoten en vrienden, maar als componist zijn ze elkaars tegenpolen. Waar Tsjaikovski het moet hebben van uitbarstingen van inspiratie en geniale invallen, waarna hij als een razende aan het werk gaat, is Tanejev de rust zelve. Hij neemt de tijd om ideeën te laten rijpen en zet de noten pas op papier als hij precies weet waar hij ze wil hebben.
Zo ontstaat het melodieuze en dansante ballet van Tsjaikovski, en de indrukwekkende en zelden uitgevoerde cantate Johannes van Damascus van Tanejev.

Sergej Prokofjev is weer uit ander hout gesneden. Heen en weer geslingerd tussen zijn dictatoriaal geleide vaderland en het vrije Westen, zoekt hij voortdurend naar muzikale vormen waarin hij alles wat hij wil zeggen kwijt kan, zonder diverse staatscomités voor het hoofd te stoten. Dat Prokofjev daar een meester in is, bewijst hij met Romeo en Julia, een even onstuimig als ontroerend ballet.

Concert informatie

  1. Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj: Suite voor orkest, op.66a, "Doornroosje" (Arr.)
  2. Tanejev, Sergej: Johannes van Damascus, op.1 - compleet
  3. Prokofjev, Sergej: Suite voor orkest nr.2, op.64ter, "Romeo en Julia" - deel I, "Montagues en Capulets" + Suite voor orkest nr.1, op.64b, "Romeo en Julia" ; Sel.

NTR ZaterdagMatinee: Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en diverse solisten o.l.v. Vasily Petrenko

Dit concert is nog 82 dagen te beluisteren in het

De Russische dirigent Vasily Petrenko pakt groots uit met dit concert bij de NTR ZaterdagMatinee. Een koor en orkest, bij elk werk versterkt door een solist van wereldklasse.

Joep Franssens
Franssen schrijft zijn Grace in opdracht van de Matinee. Als extra instrument voegt hij een stem toe aan het orkest. Een iets versterkte sopraanstem, zonder tekst. In deze uitvoering is het de eer aan Yvette Bonner om deze spannende rol op zich te nemen.

Ludwig van Beethoven
Het Vioolconcert van Ludwig van Beethoven is een van de meest bekende vioolconcerten. Dit laat-classicistische werk is in dit concert in handen van de Griekse violist Leonidas Kavakos.

Sergej Prokofjev
Prokofjev schrijft Alexander Nevski als filmmuziek. Zijn muziek wordt als beste gekozen uit een reeks inzendingen. De componist is nauw betrokken bij het hele opnameproces. De cantate uit het werk gaat in 1939 in Moskou in première.
In deze Matinee schittert sopraan irina Tchistyakova samen met het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko.

Concert informatie

  1. Franssens, Joep: Grace
  2. Beethoven, Ludwig van: Concert voor viool en orkest, op.61 in D gr.t. - compleet
  3. Prokofjev, Sergej: Alexander Nevski, op.78

ZaterdagMatinee: pianist Denis Matsuev & Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Vasily Petrenko

Dit concert is nog 82 dagen te beluisteren in het

In tegenstelling tot zijn geflopte Eerste pianoconcert, is Sergej Rachmaninovs Tweede pianoconcert direct een daverend succes.
Een aaneenschakeling van tegenslagen in zijn privéleven, een revolutie en oorlog drijven hem van de ene woonplaats naar de andere.
Toch hoor je zijn Russische bloed altijd stromen in zijn muziek. Uitzonderlijk grote handen en een fijn gevoel voor drama zijn vereisten voor de pianist die zich waagt aan deze compositie.
De Russische pianist Denis Matsuev weet er wel raad mee.
Wings of the wind van Victoria Borisova-Ollas beleeft in dit concert zijn Nederlandse première.

Vasily Petrenko dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest.

Media
Programmaboekje ZaterdagMatinee 17 april 2010

Concert informatie

  1. Borisova-Ollas, Victoria: Wings of the wind
  2. Rachmaninov, Sergej: Concert voor piano en orkest nr.2, op.18 in c kl.t. - compleet
  3. Rossini, Gioachino: Il barbiere di Siviglia ; Akte I - cavatina, "Largo al factotum" [Figaro] (Arr.)
  4. Prokofjev, Sergej: Symfonie nr.5, op.100 in Bes gr.t. - compleet

Eerder uitgelicht